Kategorier
Hem Tips

Hängrännor och stuprör för en hållbar fastighet

Hängrännor och stuprör är två mycket viktiga komponenter till ditt tak om du vill undvika vatten-, fukt- och mögelskador på fastigheten. Det finns till och med märken som arbetar utefter det svenska tuffa klimatet, vilka erbjuder produkter som då ska motstå detta.

Både hängrännor och stuprör kommer i olika färger och storlekar för att passa de allra flesta byggnaderna – både praktiskt sett och utseendemässigt. Det är otroligt viktigt med takavvattning för att fastigheten ska hålla längre och undvika fuktskador, inte minst i ett land som Sverige där vi får nederbörd året om och där vädret är ganska oförutsägbart.

Vad är en hängränna?

En hängränna kan också kallas för takränna. Det är en svagt lutande ränna som sitter vid takfoten för att samla upp och leda bort vatten från tak. Syftet är att undvika vattenskador på fastigheten. Utan en hängränna rinner nämligen vattnet över takkanten och kan orsaka skada på husets väggar och grund. Vattnet i hängrännorna rinner till stuprören som i sin tur för ned vattnet under marken där nya rör väntar och leder bort vattnet ordentligt från fastigheten.

En hängränna är således en viktig komponent till ett hus och inte minst till ett tak. Välj mellan olika varianter, storlekar och modeller för att få den som passar din fastighet allra bäst. Det är en hyffsat billig och praktisk lösning för att hålla nere luftfuktigheten runt byggnaden och hålla byggnaden mer hållbar under en längre tid.

Det finns många olika företag som säljer hängrännor och det viktiga för din egen del är att hitta en som passar just din fastighet. Viktigt är också att minnas att fuktskador faktiskt är synliga på din fastighet. Så det är inte enbart en fråga om husets hållbarhet, utan även om husets synliga karaktär.