Kategorier
Allmänt

Viktigare än man tror med utbildning i ledarskap

Det kommer naturligt för många, för andra behöver det jobbas upp. Oavsett om man är en naturlig ledare eller inte så behöver man gå en utbildning i ledarskap.

“Jag behöver inte gå någon kurs i ledarskap. Jag tolererar inte klagomål, och därför har vi en fridfull stämning på jobbet”, kanske någon skulle säga. En annan ursäkt kanske låter såhär: “Jag är en naturlig ledare. Folk lyssnar på mig. Jag får min vilja fram, och leder projekten till seger.” Ser du faran med dessa två uttalanden? Om cheferna och gruppledarna på ert företag låter såhär, så är det dags för en utbildning i ledarskap.

Många tänker på en ledare som någon som går i spetsen, och drar med sig andra. Men det finns många olika typer av ledare. Några av de mest framgångsrika ledarna som gått i spetsen för stora grupper, om man ser till historien, har varit diktatorer. Det är kanske inte direkt den sortens ledarskap man är ute efter på ett litet företag i en småstad. Att ha visioner är bra, men hur samarbetar man?

Utbildning i ledarskap drar fram era bästa egenskaper

Något som verkligen gör skillnad är att ha en ledare som klarar av att ha en balans mellan alla olika uppgifter som krävs av en chef. Till exempel så behöver man vara en ledare som inte bara ger order, utan som också är redo att kavla upp ärmarna och ta i själv när det behövs. Man behöver vara öppen för förslag, våga lita på andra, men samtidigt veta när ett projekt behöver styras upp.

Vilken sorts person skulle ni själv helst jobba under? Troligtvis uppskattar ni när någon lyssnar på era förslag och ibland till och med väljer att gå efter ert förslag. En sådan chef är en riktig ledare, inte en diktator. Att ha kontrollbehovet i balans, men att vara tillräckligt rak och tydlig för att kunna leda er till seger – det är en sådan ledare ni vill ha.